כל אישה לעתיד היתה רוצה ללדת ילד בריא, אולם, זה לא תמיד המקרה. ישנם סיבוכים אפשריים שעלולים להיווצר, במהלך ההריון, בהתעברות או במהלך הלידה. נשים מגיעות אל רופא מסויים מתוך אמון שהיא בידיים טובות של איש מקצוע מתוך ציפייה שהוא יידע לזהות בעיות אפשריות ולייעץ להורים במידת הצורך, במידה והעובר סובל ממומים או בעיות מסויימות. אם וכאשר רופא לא איתר את הבעיה ונולד ילד לא בריא, לדבר יש השלכות הרות גורל על המשפחה לכל אורך חיי הילד וצפויים להם אתגרים רבים.אם בטרם נולד הילד עם מצב רפואי , ניתן היה לזהות לפני ההתעברות או במהלך ההיריון שחל מום או שהוא יסבול מנכות, הרי שיש לכם כהורים זכות לתבוע את הרופא שלא זיהה זאת, על רשלנותו הרפואית באבחון וטיפול בבעיה.לידה בעוולה נכנסת תחת קטגוריה של רשלנות רפואית , כאשר הרופא המטפל, המלווה או איש צוות בבית החולים פעל ברשלנות וגרם לפגיעה באם, בילד או בשניהם. חשוב לדעת את זכויותיכם כנפגעי רשלנות רפואית הקשורה בלידה שכן יתכן ואתם זכאים לפיצויים שיסייעו לכם להתמודד. במאמר זה נפרט על רשלנות רפואית הקשורה ללידה, מהי הולדה בעוולה ומה היא כוללת.
מהי רשלנות רפואית הקשורה ללידה?
רשלנות רפואית בלידה יכולה להיות פגיעה שנגרמה ליולדת, לילד או לשניהם במהלך הלידה כתוצאה מרשלנות הצוות המטפל.
איזה סוג של פגיעה יכול להתרחש?
במעשה רשלנות, רופא שיילד תינוק פגע בטעות באם, בילד או בשניהם במהלך תהליך הלידה או לאחר מכן. פגיעה בלידה מזכה בפיצוי כספי, אם יוכח כי רשלנות רפואית גרמה לפגיעה.כמה דוגמאות לרשלנות רפואית העלולה לגרום לפציעה הן לאם והן לילד כוללות אובדן דם מופרז של האם לאחר הלידה ואי פיקוח נכון על החמצן של הילד במהלך ואחרי הלידה. אם יולדת נפגעה במהלך הלידה או לאחריה, היולדת יכולה להגיש תביעה בגין רשלנות כנגד הרופא המטפל. אם ארעה פגיעה בעובר או בתינוק שנולד עקב רשלנות רפואית, ההורים יכולים להגיש תביעה בשם ילדם. ההורים יכולים לבקש פיצויים .
מהי לידה בעוולה ?
בתביעת לידה בעוולה, הורים יכולים לטעון כי הרופא שלהם לא הודיע להם על מומים מולדים אפשריים או וכי אילו היו מודיעים להם כראוי על מומים מולדים אפשריים אלה , הם היו נמנעים או מסיימים את ההיריון .התביעה יכולה להתבסס על בדיקות גנטיות שעברו ההורים לפני ההיריון או ראיות לאי גילוי מומים מולדים בשלבי ההיריון הראשונים. נזקים יכללו את העלויות הדרושות לטיפול בתינוק עם מום המולד וכן הוצאות רפואיות אחרות בנוסף, הורים שנפגעו בלידה בעוולה יכולים לגבות פיצויים על כאב וסבל נפשיים.במהלך תביעות הריון לא רצויות, ההורים יכולים לבקש פיצויים בגין כל נזק שנגרם מהריון הלא רצוי, במידה ונגרמו סיבוכי הריון כתוצאה מרשלנות רפואית, גם אם ילדם נולד בריא. אמנם הולדה בעוולה מבחינה סטטיסטית היא דיי נדירה, אבל רשלנות רפואית הקשורה במומים ופגיעה ביילוד היא משנת חיים, ולהורים מגיע ייצוג כדי לקבל פיצוי הולם עקב הנזקים שנגרמו להם. משרדינו מתמחה ברשלנות רפואית ואנו בעלי ניסיון של עשרות שנים במתן ייעוץ משפטי במקרים מצערים של אירועי רשלנות רפואית הקשורים ללידה, לרבות פציעות שנגרמו לאם או לתינוק, הולדה בעוולה. אם נולד לכם ילד עם מומים או נכות עקב רשלנות רפואית הקשורה ללידה , פנו אלינו למשרד עורכי הדין המתמחה ברשלנות רפואית להגשת תביעה משפטית.
מהי תביעת לידה בעוולה?
תביעת לידה בעוולה היא סוג של תביעת נזיקין של רשלנות רפואית שבה אתם כהורים לילד תטענו כי הגורם הרפואי שטיפל באם ובעובר לא הודיע לכם במהלך ההיריון על הסיכונים הצפויים בלידת תינוק עם מצב רפואי מולד או גנטי. למעשה מדובר בטענה קשה שאומרת שלולא העובדה שהרופא התרשל ולא יידע את ההורים, הרופא למעשה לא איפשר להם לקבל החלטה מושכלת האם להמשיך בהריון ולקחת במודע את הסיכון, או לסיים אותו בהליך הפסקת הריון מתטך מתן אפשרות הבחירה אם לגדל ילד חולה או עם נכות או מום כלשהו.הפציעה או הנכות לא נגרמו במהלך תהליך הלידה והלידה, אלא מדובר בטענה נגד איש מקצוע רפואי כי הוא או היא, ברשלנות רפואית, לא אפשר להורים את האפשרות להפסיק את ההריון.
מי יכול להגיש תביעת הולדה בעוולה?
תביעת לידה בעוולה מוגשת אך ורק על ידי הורים של ילד נכה, שטוענים כי היו מבצעים הפלה חוקית אילו ידעו על מצבו הבריאותי של תינוקם.
פסיקה
בשנת 2012 נפסקה הלכה חשובה בע"א 1326/07 המר נ' פרופ' עמית , פורסם בנבו, שם נפסק כי עילת התביעה של קטין בגין "חיים בעוולה" בטלה אך הזכות לקבלת פיצוי במקרים של לידת ילד בעל מום נשמרה, עילת התביעה היא של ההורים בלבד , והם יכולים לתבוע בתוך -7 שנים בלבד, לאחר מכן חלה התיישנות .
מה צריך להוכיח בתביעת הולדה בעוולה?
התרשלות של הצוות הרפואי באי גילוי מום מולד / תסמונת גנטית בעובר- חובה להוכיח שעקב רשלנות רפואית לא גולה המום. למשל לא נמסר להורים מידע על בדיקות שיכלו לבצע כדי שהמום היה מתגלה. ההורים צריכים לטעון שאילו היו יודעים על בדיקה שעולה על המום, היו ודאי מבצעים אותה.על ההורים להוכיח בנוסף, כי ועדה להפסקת הריון הייתה מאשרת הפלת העובר בשל אותו מום וכי ההורים היו אכן מפסיקים את ההיריון.
מה עלי לעשות כדי להגיש תביעה?
מכיוון שהנסיבות של כל תביעה שונה, עליכם לפנות למשרד המתמחה ברשלנות רפואית כדי לקבל ייעוץ , לספר על המקרה שלכם.צוות מקצועי יקבע אם יש לכם עילת להגיש תביעה או לא. זה יכלול הערכה האם המקרה עומד בהגדרה של לידה בעוולה, מי הגורם האחראי לטעות ומה הסיכויים לקבל פיצויים ולהוכיח את רכיבי התביעה במקרה של לידה בעוולה.אם יש לכם ראיות המבססות את הטענות, הצוות המקצועי המתמחה ברשלנות רפואית בהולדה בעוולה יכין חוות דעת מקצועיות, יבקשו מכם את הראיות שיש לכם כדי לצרפם לתביעה. ראיות כוללות מסמכים רפואיים במהלך ההריון, סריקות כלשהן וכל ראיה אחרת במהלך ההיריון או לאחר הלידה.
מהו הפיצוי במידה שהתקבלה תביעת הולדה בעוולה ?
הפיצוי שניתן לקבל בתביעות הולדה בעוולה הוא פיצוי כספי מהגבוהים שניתן לפסוק בתביעות רשלנות רפואית, מאחר שמדובר במומים ונזקים קשים וסבל מתמשך לילד ולהורים. במסגרת תביעת הולדה בעוולה דורשים למעשה פיצוי כספי לצורך כיסוי טיפול בילד שנפגע, כל הוצאות הטיפול, כולל הוצאות המחיה עתה והן בעתיד, כיסוי צרכיו . כמובן שתובעים גם פיצויים בגין נזקים נפשיים כגון הכאב והסבל הכרוכים בטיפול של המשפחה בילד בעל מום או מוגבלות ונכות קשה. מדובר בדרך כלל בתביעה לפיצוי כספי בגובה של מיליוני שקלים. לפיצוי בגין הוצאות מחיה, פליווי והשגחה, סיעוד ועזרת הזולת, צרכים רפואיים ופרא-רפואיים, ניידות, צרכי דיור, שיקום, אפוטרופוסות.פיצוי בגין כאב וסבל, צער ועוגמת נפש שנגרמת להורים המטפלים, זכות התביעה היא כאמור של ההורים ולא של הילד.
דוגמאות להולדה בעוולה
ילד שנולד עם תסמונת גנטית כגון תסמונת דאון, תסמונת האיקס השביר. ישנם סיכונים ברורים כגון אישה המתעברת כשהיא בגיל 35 ומעלה חייבת להיות מופנית על ידי הרופא המטפל לבדיקת מי שפיר בהריון על מנת לשלול תסמונת דאון. במקרה בו נולד ילד מבלי שבוצעה הבדיקה , בודקים האם זה כתוצאה מרשלנות של הרופא. ילד שנולד עם מום לב הנובע מתסמונת גנטית או עקב בעיה בהתפתחות העובר. זיהוי מום לב במהלך ההריון אמורה להדליק לרופא המטפל תמרור אדום שמא הגורם למום היא תסמונת גנטית או בעיה התפתחותית של העובר. אי זיהוי מום לב או אי המשך בירור מעמיק כדי להבין ממה נובע המום מעלה חשד כי מדובר בהתרשלות של הרופא וניתן לפנות לייעוץ כדי לברר אם קיימת עילת תביעה של הולדה בעוולה.מקרה אחר הוא תינוק שנולד קטן , פיגור בגדילה , עיכוב בגדילה כל אל אמורים לעורר חשד אצל הרופא המטפל שהעובר סובל ממום או בעיה כללית. הוא חייב להפנות את האם לייעוץ גנטי ובדיקות נוספות, שכן אולי הפיגור ההתפתחותי נובע מתסמונת גנטית ו/או מום בעובר. אי זיהוי פיגור בגדילה או אי שליחת האם לבירור ובדיקות נוספות, תיחשב לרשלנות וניתן יהיה לתבוע בעילה של הולדה בעוולה.