עמוד הבית בלוג רשלנות רפואית בניתוח קיסרי
רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

שתף
רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, מעלה בצידה שאלות רבות: מתי ניתוח קיסרי מוגדר כרשלנות רפואית? מתי יכול המטופל לתבוע פיצויים? כל התשובות החשובות במדריך המלא לרשלנות רפואית בניתוח קיסרי.

מהו ניתוח קיסרי?

ניתוח קיסרי, הוא הליך כירורגי שבמהלכו מבצעים חתך כירורגי שנעשה דרך הבטן ודופן הרחם של האם לצורך הוצאת התינוק. ניתוח קיסרי טומן בחובו סיכונים ולכן יש לבצעו רק כאשר קיים צורך רפואי, מכיוון שעלולה להיגרם פגיעה לאם ו/או לילד.

מתי יש צורך בחתך קיסרי?

לידה מחייבת ניתוח קיסרי במקרים הבאים:  לאם יש היסטוריה של ניתוח קיסרי קודם לאם היה זיהום פעיל כמו HIV או הרפס יש היפרדות שליה, שליה previa, או סיבוכים אחרים אם התינוק מקבל מזון וחמצן מהשליה ניתוח קיסרי במצב חירום לתינוק אין  חמצן וצריך ליילד אותו מיד. כאשר יש עדות למצוקה עוברית, פגיעה עוברית, הדרך הסבירה היחידה היא ניתוח קיסרי. לעתים קרובות, התשובה האם יש צורך בניתוח קיסרי חירום טמונה בניטור של העובר. האחיות מסתכלות על  האטות בקצב הלב, האטות משתנות עם חזרה איטית לקו הבסיס, טכיקרדיה ממושכת וסימנים אחרים של מצוקה עוברית , כל אלה יקבעו אם העובר במצוקה.

סיכונים אפשריים

ניתוחים קיסריים אינם נטולי סיכון. כמו כל ניתוח, קיים סיכון לדימום ולפגיעה באיברים פנימיים, כמו גם לזיהום. סיבוכים פוטנציאליים עלולים להשפיע על העובר שטרם נולד, כמו גם על האם. הנזקים שעלולים להיגרם הם: קרעים במעיים, נזק עצבי, קרישי דם או סיבוכים בריאות ולב  וכן אפילו מוות.

תביעות רשלנות: אי ביצוע ושגיאה כירורגית

קיימות שתי "קטגוריות" עיקריות של רשלנות בניתוח קיסרי: אי ביצוע ניתוח  קיסרי וביצוע לא תקין של ניתוח קיסרי.

אי ביצוע ניתוח קיסרי 

מצוקה עוברית היא כאמור אינדיקטור מרכזי לניתוח קיסרי. בין אם לעובר יש דופק לא סדיר, לחץ דם משתנה או שהוא מסתבך בחבל הטבור, ניתוח קיסרי מספק דרך מהירה ובטוחה יחסית להוצאת תינוק, מבלי להסתכן בנזק מוחי או גרוע מכך. אם רופא אינו מבחין בסימנים של מצוקה עוברית, אינו מצליח לבצע ניתוח קיסרי (או אינו מצליח לבצע את ההליך בזמן) תהיה עילה לתביעת רשלנות רפואית אם כתוצאה מכך נגרם נזק לתינוק. על רופאי נשים מוטלת החובה לעקוב אחר בריאות העובר לפני הלידה, כדי לקבוע אם לידה טבעית אפשרית. אם הם מפרים את חובתם ומפרים את תקן הזהירות, והפרתם גורמת לנזק לילד, הם עלולים להיות אחראים לרשלנות רפואית. ניתוח קיסרי בטרם עת במצבי מצוקה עוברית, לא מספיק לבצע ניתוח קיסרי בסופו של דבר. אם ניתוח קיסרי לא מבוצע בזמן, ההשלכות עלולות להיות חמורות. על רופא מיומן לזהות מתי צריך לבצע ניתוח קיסרי. ביצוע הניתוח בשלב מאוחר מדיי – במיוחד לאחר צירים ממושכים או מצוקה עוברית – עלולה לגרום לפגיעה באם וביילוד ולהוביל תביעות רשלנות רפואית .

נזקים  שנעשו במהלך ניתוח קיסרי

במקרים נדירים נגרמו לנשים פגיעה באיברים פנימיים, כגון מעיים מחוררים ההצטלקות והנזקים שעלולים להיווצר, יוצרים סיכונים לפגיעה באיברים פנימיים אחרים. הפגיעה מתרחשת בדרך כלל בתקופה שלאחר הניתוח. חומר צואה עלול להתחיל להיכנס לחלל הצפק של המטופלת , אם זו מתלוננת  והרופא מתעלם מתלונותיה.

עצמות שבורות

מחקרים מראים כי על כל אחת מכל 1,000 לידות, מתרחשת שבירת עצם.  שברים בעצמות עשויים להתרחש אם רופא מנסה למשוך או למקם את התינוק מחדש. עם זאת, במקרים מסוימים, הרופא אינו עדין מספיק, וידיו או רגליו של התינוק נשברות בלחץ.

מניעת חמצן

קרע ברחם הוא סיבוך המתרחש לעיתים במהלך הלידה, אשר מעמיד את הילד בסכנה רבה. כאשר הרחם נקרע, התינוק והשליה עלולים ליפול לתוך הבטן של האם. התינוק יכול להתחיל לאבד חמצן והאם עלולה לאבד דם. אי אספקה ​​מספקת של דם נושא חמצן המועבר ממנה לתינוק באמצעות חבל הטבור. חוסר בחמצן מתרחש גם כשהקרע גורם לניתוק השליה ממחזור הדם. זה מונע מחבל הטבור לספק חמצן לתינוק. הריונות מסוימים רגישים יותר לקרע מאחרים, אבל אם הרחם נקרע עקב טעות של הרופא , בהחלט מדובר ברשלנות רפואית.

חתכים לתינוק

חתכים במהלך הלידה נקראים חתכים עובריים. פצעים אלו מתרחשים לפעמים כאשר רופא או אחות משתמשים באופן לא נכון במכשירים מסייעים ללידה, כמו אזמל או כלים חדים אחרים כדי לסייע בלידה של התינוק. חתכים אלה נמצאים בדרך כלל על האוזניים, הפנים והראש של היילוד. חלק מהחתכים עשויים להיות מינוריים ומטופלים בקלות. עם זאת, חלק מהמקרים דורשים תפרים או ניתוח שחזור ומותירים צלקות ונזק. אם החתך עמוק מספיק ומתרחש בנקודות הבעייתיות כמו האוזניים, הפנים והראש, עלול להיגרם לנזק ממושך לעצבים השולטים בחושים או בתנועה. אם נזקים אלו מתרחשים עקב חוסר זהירות, עורכי דין מיומנים ומנוסים בטיפול בתביעות רשלנות רפואית מסוג זה.

סגירת פצע לא נכונה

זיהום באתר הניתוח הוא הסיבוך השכיח ביותר המתרחש במהלך חתכים קיסריים. בערך 3-15 מתוך כל 100 לידות מושפעות מזיהום עקב סגירה לא נכונה של פצע. כל חבר צוות כירורגי צריך להיות מודע לחלוטין לסיכונים הכרוכים בסגירת הפצע. סגירת עור, חבישת פצעים, סגירת רקמות, טכניקות אספטיקה וקרצוף, וביצוע נכון של הערכה לאחר הניתוח, מפחית את הסיכוי לזיהומים .

מהו זיהום בחתך קיסרי?

ניתוח קיסרי הוא הליך כירורגי, כאשר לידה נרתיקית אינה אפשרית או בטוחה עבור האם ו/או התינוק. רופאים מבצעים חתך בבטן כדי להסיר את התינוק בבטחה במהלך הליך זה. בעוד שאמהות לעתיד, במיוחד אלו שעברו ניתוח קיסרי בעבר, יכולות לבקש ניתוח קיסרי, הצורך בהליכים ראשונים רבים לא מתגלה עד לשלבים המאוחרים של הלידה. מכיוון שניתוחים קיסריים כוללים חתך, הם דורשים טיפול, ניקוי וטיפול נאותים. לפעמים, האם לא מקבלת טיפול זה והבר עלול להוביל לזיהום. בדרך כלל, חיידקים גורמים לזיהום זה, מה שעלול להוביל לסיבוכים מסכני חיים ולצורך בטיפול נוסף.

תסמינים של זיהומים בחתך קיסרי

כאשר את חווה את התסמינים הללו לאחר לידה בחתך קיסרי, סביר להניח שיש לך זיהום בחתך קיסרי ועלייך לפנות מיידית לטיפול רפואי:
  • אדמומיות באתר החתך
  • דימום עם קרישי דם גדולים
  • חום גבוה
  • רגישות במקום הפצע
  • דימום מוגזם בנרתיק שנספג דרך פד או טמפון תוך שעה
  • כאבים עזים בבטן התחתונה
  • כאב ו/או נפיחות ברגל
  • נפיחות במקום החתך
  • כאבים במקום החתך המחמירים או נמשכים לאורך זמן
  • כאב בזמן מתן שתן
  • הפרשת מוגלה במקום החתך
  • הפרשות מהנרתיק עם ריח רע
  • סיבוכים של זיהומים בחתך הקיסרי
סוגים מסוימים של זיהומים יכולים להוביל לסיבוכים וסיכונים. רופאים יכולים לסווג זיהומים בניתוח קיסרי באחת מהקטגוריות הבאות: רקמה דלקתית מתחת לעור מתפשטת לאורך החתך לעור סמוך. פטרייה הגורמת לזיהומי שמרים ופצעים אצל אימהות עם מערכת חיסון מוחלשת. פצע או אבצס בבטן. מוביל למוגלה, אדמומיות, נפיחות ורגישות לאורך אתר החתך. זיהומים יכולים להוביל לבעיות רפואיות משמעותיות עבור האם, הדורשות טיפול לכל החיים או אפילו לגרום למוות. 

קיימים מספר סיבוכים נפוצים של זיהום בניתוח קיסרי:

  • קרישי דם
  • דלקת נמקית, או מוות של רקמה בריאה עקב זיהומים חיידקיים
  • הוצאת המעי דרך פתח הפצע
  • פסיה קרע, הפותחת את שכבות העור והרקמות שתפר הרופא לאחר ההליך
  • דלקות בדרכי השתן ושלפוחית ​​השתן

למה לפנות לעורך דין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

ניתוחים קיסריים מהווים כמעט 30% מהלידות בישראל, ומספר זה ממשיך לעלות. ככל שההליך מבוצע לעתים קרובות יותר, כך יש יותר סיכוי לטעויות ולפגיעות של אמהות ותינוקות. אם את או התינוק שלך נפגעתם במהלך ניתוח קיסרי, פני לייעוץ של עורך דין רשלנות רפואית, כדי לשמור על זכויותייך המשפטיות וכדי לקבל פיצוי. מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית באבחון סרטן: